Tillbehörsbutiken Elitfönster På Plats

Hela Sveriges fönster

Vi tillverkar fönster för hela Sverige, och för dig. Därför är det viktigt för oss att kunna erbjuda dig en stor variation av fönster som håller år efter år oavsett var någonstans du bor.

Och oavsett vilka fönster som passar dig och ditt hem bäst så kan vi tillverka dem – enligt konstens alla regler. Hos oss får du robusta fönster som passar som handen i handsken i ditt hus.

Vilka fönster är bäst

Om du har tittat runt hos olika tillverkare och återförsäljare av fönster har du förmodligen märkt att de allra flesta hävdar sig ha klimatsmarta och välbyggda fönster till ett lågt pris. Förmodligen får man vad man betalar för.

Att använda så kallade energiglas i sin tillverkning är inte några konstigheter. Det är ju inte fönstertillverkaren som tillverkar energiglaset, det gör glastillverkaren. Vad som däremot kräver kunnande och erfarenhet är att skapa en tät fönsterkonstruktion – anpassad till vårt svenska klimat.

En stabil konstruktion gör dessutom att fönstret är lättare att montera rätt, vilket också är en förutsättning för att fönstret ska hålla tätt. Därför föredrar även snickaren stabilt byggda fönster.

Ett vridfönster.
Fasta fönster.

Aluminium, trä eller plast?

Vilket material som fungerar bäst handlar främst om vilka krav du ställer på dina fönster. Alla material har sina fördelar men också sina nackdelar. Aluminium är bra som väderskydd men leder värme bättre än trä och plast vilket gör att värmen försvinner ut från huset. Trä är robust, miljövänligt och vackert men håller inte lika bra mot vädrets makter. Plast påverkas inte av vädret men är inte så vackert, känns inte robust och är inte bra för naturen.

Vi är övertygade om att de mest gedigna och vackra fönstren tillverkas i trä. Trä ser bra ut i alla sorters hus, både på in- och utsidan. Ordentligt impregnerat håller träet emot vädrets makter och är dessutom enkelt att underhålla.

För att få ut det bästa av två världar klär vi gärna utsidan av fönstret med aluminium vilket gör att fönstret blir i princip underhållsfritt och står emot regn och rusk år efter år.

Skötsel och underhåll

Dina fönster är de delar av huset som är bland de mest utsatta för vind och vatten. Beroende på vilken sorts fönster du har behöver du lägga olika mycket tid på skötsel och underhåll. Om du har rena träfönster behöver du se till att ytan på alla trädetaljer är hel och skyddar väta från att tränga in i träet. Det kan krävas att du med jämna mellanrum förbättrar färgen.

Om du däremot har aluminiumbeklädda fönster slipper du i princip allt underhåll då aluminiumet konsekvent håller vattnet utanför sig och inte åldras nämnvärt.

Då återstår endast fönsterputsningen. Men även den kan du slippa med smutsavvisande glas. Det är ett glas som med hjälp av ett osynligt ytskikt och solen bränner bort smuts från glaset. Smutsen spolas sedan bort av regn.

Vilka fönster passar hos mig

Det vet så klart bara du. Kanske vill du ha flaggfönster med antikprofil invändigt, eller så vill du ha maximal glasyta och endast raka stilrena kanter. Oavsett vad så kan vi erbjuda en bredd som gör att du kan hitta precis det fönster som passar dig hos oss.

Stilmässigt är det framförallt fönstrets form, storlek och spröjs/poster som påverkar. Antikprofilen som vi nämnde ovan innebär att fönstrets karm och båge får en lät böljande profil invändigt.

Sist men inte minst har vi så klart fönstrens färg. Vi kan måla dina fönster i hundratals olika färger, väl din favorit i NCS-S- eller RAL-skalan.  

Vridfönster med spröjs.
Fönster med spröjs och poster.

Fönster med spröjs och poster

Skillnaden mellan spröjs och poster är att en post delar av hela rutan medan spröjs idag framförallt finns som utanpåliggande eller mellanglasvarianter, det vill säga att de inte delar av rutan utan ligger inuti eller utanpå den.

Det går att kombinera spröjs och poster på nästan vilket sätt som helst, bara fantasin sätter gränser.

Vrid, sidhängda eller fasta fönster

Bor du i ett lite äldre hus är antagligen alla fönster sidhängda, möjligtvis har du också överkantshängda fönster om du har en källare. Idag tänker många lite annorlunda.

Ett bra exempel på det är fasta fönster, det vill säga fönster som är fasta i karmen och inte går att öppna. En fördel med fasta fönster är att de har en större glasyta eftersom de saknar båge. Fasta fönster kan passa bra i rum där man har en ytterdörr eller altandörr.

Idag har vi så klart också vridfönstret som är den absolut mest populära varianten i nybyggda hus. Vridfönster gör det enkelt att putsa fönstret på både in- och utsidan från insidan. 

UPPTÄCK VÅRA FÖNSTERFAMILJER

Hitta återförsäljare nära dig

Försäljning sker endast via återförsäljare. Hos våra återförsäljare får du hjälp med ditt val av fönster. Ett antal av dem har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna fönster.

(Sök på stad)

Återförsäljare

Återförsäljare med utställning