Tillbehörsbutiken Elitfönster På Plats

Sätt din stil med fönsterspröjs

Spröjs kan göra vilken fasad som helst levande. I vissa hustyper är spröjs näst intill ett krav medan de i andra typer kan överraska och göra att huset verkligen fångar ögat. Det handlar inte enbart om spröjsens vara eller icke vara, minst lika viktigt är hur spröjsen är utformade. Tänk dig New Englandstilens smårutiga spröjs på en betongvilla eller de klassiska krysspröjsen på ett lägenhetshus. Oavsett vad man tycker om det så kan vi alla vara överens om att de påverkar utseendet och upplevelsen av huset i fråga. 

Spröjs kom från början till på medeltiden. Då var det så pass dyrt med glas att man var tvungen att fylla ut fönsterytan med olika spröjsverk. Dessutom tillverkades glas i så pass små delar att spröjs behövdes för att kunna skapa ett större fönster - för de som hade råd.

Idag är spröjs ett sätt att få rätt stil och känsla på ett sitt hus. Vare sig det handlar om att skapa nytillverkade fönster med en gammal stil eller att få en modern villa att verkligen sticka ut.

Fönsterspröjs på ditt vis

När det gäller spröjs har vi på Elitfönster inte några färdiga lösningar. Du bestämmer hur du vill ha dina spröjs och sedan sågar vi till dem så att de blir precis så. Du kan alltså låta fantasin flöda eller välja en klassiker, valet är helt och hållet ditt. 

Tänk på linjeringen

Vid nybyggen och renoveringar är det inte ovanligt att man sätter in fönster av olika storlekar och i olika former. Ett liggande avlångt fönster i köket, ett fönster som går från tak till golv i vardagsrummet och ett halvrunt fönster ovanför ytterdörren. Vill man kombinera dessa fönster med spröjs kan det vara en idé att fundera på hur spröjsen linjerar med varandra, så att de skapar ett harmoniskt samspel även när fasaden betrakts från håll. Om du har en ytterdörr med spröjsat glas kan det även vara bra att titta på hur fönstrens spröjs linjerar med dörrens spröjs. 

Fönster med spröjs

Fönster med utanpåliggande spröjs

Gammeldags eller modernt

Beroende på husets karaktär brukar en viss typ av spröjsning passa. Krysspröjsen som vi nämnde ovan ser man oftast i gammeldags hus. På senare tid har New Englandstilen blivit alltmer populär med dess vita hus, liggande träpanel och inte minst sina fönster med spröjs som skapar många små rutor. Ytterligare en variant är den industriinspirerande; med stora glasytor som delas in i mellanstora kvadratiska rutor med en smal spröjs.

Beroende på vilket intryck du vill skapa har vi en rad olika spröjsvarianter du kan välja mellan och i de flesta fall kombinera. 

Utanpåliggande spröjs, smala och breda

En spröjsvariant som fästs på fönstrets utsida genom att klickas på.  Finns i en bred och en smal variant. Kan lätt tas bort när fönstret ska tvättas. Kan kombineras med smal/bred utanpåliggande spröjs och glasdelande post.

Mellanglasspröjs, smala och breda

En spröjsvariant som fabriksmonteras mellan glasrutorna i fönstret. Finns i en bred och en smal variant. Eftersom spröjsen sitter inne i glaskasseten är de aldrig i vägen och går inte heller att ta bort.

Duo spröjs 

Duo spröjs är en unik spröjslösning som ska imitera gammeldags glasdelande spröjs. Duo spröjsen består av tre lager, det yttersta lagret monteras på fönstrets utsida, det andra lagret sitter mellan rutorna inne i glaskassetten och det tredje lagret sitter på fönstrets insida. Spröjsen ser alltså ut att gå igenom hela rutan. Duo spröjs går inte att montera bort och är exklusivt för fönsterfamiljen Elitfönster Retro. Duo spröjs kan kombineras med Glasdelande poster.

Glasdelande poster

Glasdelande poster är precis vad det låter som, nämligen poster som delar av glaset. De ger därmed ett mer kraftigt intryck än spröjs. Glasdelande poster går utmärkt att kombinera med bred och smal utanpåliggande spröjs.

Fuskspröjs sätter stilen

Samtliga dagens spröjsvarianter är så kallade fuskspröjs. Det vill säga att de inte fyller någon praktiskt funktion då de faktiskt inte delar glaset utan enbart ligger utanpå eller mellan glasen. Likväl är de lika viktiga för husets karaktär som de varit tidigare. 

Se fler bilder på våra spröjsvarianter

Olika typer av spröjs och poster

Hitta återförsäljare nära dig

Försäljning sker endast via återförsäljare. Hos våra återförsäljare får du hjälp med ditt val av fönster. Ett antal av dem har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna fönster.

(Sök på stad)

Återförsäljare

Återförsäljare med utställning