Hitta återförsäljare

”För Elitfönster handlar design om mycket mer än det som syns”

Fönstren är husets ögon. De utgör en viktig del av husets själ och personlighet och de påverkar hela huset. Därför är designen en viktig faktor när du väljer nya fönster. Men fönster ska klara väder och vind, de ska hålla länge, de ska isolera mot kyla och oljud och de ska stå emot eld. På Elitfönster handlar fönsterdesign om mycket mer än utseende.

Vilken typ av hus har du? Är det ett modernt hus passar kanske stora fönster i aluminium, och utan spröjsar. Men har du ett litet rött torp skulle samma fönster kanske bara se konstiga ut. Att hitta fönster som passar ihop med resten av huset är därför A och O. Samtidigt kan oväntade kombinationer ge spännande effekter och ett helt nytt uttryck till ett hus. Det handlar om att göra medvetna val helt enkelt och att hitta ett uttryck hos fönstret som man trivs med. Men utseendet är långt ifrån allt.

     – För oss på Elitfönster är design absolut en fråga om utseende, men kanske ännu mer om funktion och livslängd. Våra fönster ska hålla i många år, därför måste de ha en tidlös design som står emot kortlivade trender, säger Pär Josefsson, chef för forskning och utveckling på Elitfönster. 

Fönster – inte bara fyra träbitar och lite glas
Elitfönsters olika fönsterserier är som plattformar där man genom en mängd olika tillval i stor utsträckning kan skapa sina egna fönster.
     – Vad är det för typ av hus man har? Ska det vara spröjs eller inte? Hur ska karmen se ut? Vilka beslag vill man ha? Där har man stora möjligheter att välja själv och skapa det fönster man vill ha.
     – Men fönster och skjutdörrar måste också vara konstruerade på ett sånt sätt att de klarar de påfrestningar de utsätts för år efter år. Att materialen håller och att även gångjärn, beslag och andra detaljer håller år ut och år in – det är också en designfråga.

Osynlig design spar energi
     – En annan, osynlig, aspekt på detta med fönsterdesign är fönstrets energiprestanda. Hur pass väl klarar fönstret att hålla värmen inne och kylan ute? Det är inget som syns, men det är nog så viktigt, säger Pär Josefsson

Den isolerande förmågan anges med ett så kallat U-värde. Ju lägre värde, desto mer isolerar det. Standard brukar vara 1,1 till 1,2 – vilket är bra i sig, men med Elitfönsters olika tillval går det att få ner U-värdet så lågt som till 0,9.

Fönster som står emot imma, eld och inbrott
Men det finns även andra tillval man kan göra, till exempel för bättre ljudisolering – något som påverkar inomhusmiljön högst påtagligt. Och väljer du ett smutsavvisande glas får du fönster som är väldigt enkla att hålla rena. Glasets speciella yta gör att smutsen löses upp av solljuset för att sedan sköljas bort i nästa regnskur.

Elitfönsters fönster och skjutdörrar certifieras också för att klara både brand och annan yttre åverkan, bland annat för att stå emot inbrott bättre. Det här är ju saker som man kanske inte tänker på som fönsterdesign, men som absolut är en viktig del.

     – Testerna sker under mycket noggranna former på ackrediterade laboratorier och inkluderar även test av vädertålighet och ljuddämpning.

Aluminiumfönster – de mest lättskötta
För den som vill ha ett lättskött fönster är Elitfönster Original Alu är ett bra val. Det är ett gediget fönster i tidlös stil med treglas isolerruta och trästomme som klätts med tåligt aluminium på utsidan.

     – Aluminiumet ger fönstrets redan rötskyddade och fabriksmålade trädelar ytterligare skydd mot sol, vind och nederbörd och en nästintill underhållsfri utsida. Aluminiumet finns att få i ett stort antal kulörer, beroende på vad som passar ditt hus. Dessutom får du hela 30 års garanti mot röta.

Elitfönster Original Trä – modernt hantverk
Elitfönster Original Trä är ett modernt fönster i klassisk tappning och ett bra val för dig som uppskattar trä och känslan i äkta naturmaterial.

     – Det är lättskött och välisolerat med treglas isolerruta. Det är också impregnerat och försett med fabriksmålad ytbehandling.

Elitfönster Retro – som fönster såg ut förr                 
Elitfönster Retro är ett på alla vis modernt treglasfönster, men med en design som blickar tillbaka till hur det såg ut förr. Det är sidhängda fönster med isolerruta och profilerade invändiga detaljer i trä och en aluminiumklädd utsida.

     – Spröjsarna och beslag i gammaldags stil gör att det här fönstret passar bra på äldre hus, samtidigt som det är helt modernt i alla andra avseenden. God fönsterdesign handlar om så mycket mer än det som syns, avslutar Pär Josefsson. 

Hitta återförsäljare nära dig

Försäljning av Elitfönsters produkter sker endast via våra återförsäljare. Hos våra återförsäljare får du hjälp med ditt val av fönster. Ett antal av dem har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna fönster.

Sök efter återförsäljare på stad eller
Återförsäljare Återförsäljare med utställning

Vi finns på ett hundratal orter runt om i hela Sverige.

Hitta en återförsäljare nära dig.