Hitta återförsäljare

Fönster med eller utan spröjs

Du kanske har funderat på vad listerna som går kors och tvärs över många fönster fyller för funktion?
Det kallas spröjs. Idag uppfattar vi dem som gammaldags och kanske lite hemtrevliga. Men de har ett rent funktionellt ursprung.

EfOriginal_Bild_Myresjöhus_333238-12.jpg

Spröjsen har sitt ursprung i den tid när man ville ha större fönster men inte kunde göra större glasrutor. Lösningen blev då helt enkelt att sammanfoga flera rutor till en större. I början använde man bly, men när man med tiden lärde sig att tillverka större glasrutor ersattes blyet med stabilare spröjsar av trä. Ju större rutorna blev, desto färre spröjsar behövdes. Numera går det att göra nästan hur stora glasrutor som helst. Ändå har spröjsarna inte spelat ut sin roll.

Idag är fönster med spröjs kanske förstahandsvalet till äldre hus eller nyare hus med traditionellt utseende. De fyller ingen praktisk nytta utan har en ren designfunktion. På de flesta fönster är de löstagbara, vilket är praktiskt eftersom det underlättar vid fönsterputsning.

Du kan alltså få ett helt modernt fönster som ändå ser gammalt ut, spröjsat och med karmar och fönsterbågar med så kallad antikprofil. Men det finns också fönster som har ett helt modernt uttryck och som har spröjs, så kallad industristil. Möjligheterna är många och vilken stil som passar dig och ditt hus vet bara du.

efRetro_Halmstad_FJL_122.JPG.jpg

Hitta återförsäljare nära dig

Försäljning av Elitfönsters produkter sker endast via våra återförsäljare. Hos våra återförsäljare får du hjälp med ditt val av fönster. Ett antal av dem har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna fönster.

Sök efter återförsäljare på stad eller
Återförsäljare Återförsäljare med utställning

Vi finns på ett hundratal orter runt om i hela Sverige.

Hitta en återförsäljare nära dig.