Hitta återförsäljare

Glasklar vision blev drömlikt original

Glasklar vision blev drömlikt original. Villa Häcken hos familjen Nirs.Familjen Nirs: Jon och Jenny med barnen Dylan och Bonnie.
Till villan i Häcken valdes svarta (RAL 9005) fönster med spröjs. Elitfönster Original Alu, vrid- och fasta fönster; fasta Elitfönster Flexibel med 45 graders lutning och Elitfönster Skjutdörrar i dubbelutförande. Svart varmkant på alla fönster och Suncool i syd och väst.

Husdrömmar_villaHäcken.jpg

I början av året lät familjen Nirs oss följa uppförandet av deras husdröm, deras villa i Häcken. Resultatet är ett häftigt bevis på hur en glasklar vision, scenisk plats och orubblig vilja är all den grund man behöver för att bygga sina drömmars hus.

En gammal sommarstuga på en magisk sjötomt och föräldraledighet fick den självutnämnde fönsternörden Jon och hans partner Jenny, tillika hobbyarkitekt, att börja drömma och skissa - stugan revs illa kvickt och grunden för Villa Häcken kom på plats.

Fönstermöte och Fönsterguide
Fönster kräver noggrann planering och är en av de större investeringarna i ett byggprojekt. Det är därför av stor vikt att man gör sin egen research och tar hjälp experter för att allting ska bli korrekt och riktigt. Familjen Nirs fick i ett fönstermöte med Elitfönster information om standardmått att förhålla sig till, alternativa och liknande lösningar etc. och kunde därigenom spara smart.

– Elitfönster var det självklara valet som marknadsledande leverantör. Vi kunde faktiskt göra våra val endast genom att delta på fönstermötet och titta i Elitfönsters Fönsterguide, förklarar Jenny.

Solskyddsglas
Valet föll till slut på Elitfönster Original och de spektakulära vardagsrumsfönstren i kolossalformat beställdes med solskyddsglaset Suncool.

– Suncool funkar jättebra. Man bör tänka på att det blir en toning i glaset och därför bör alla fönster i rummet ha samma glas för att undvika skillnader. I vårt hus har alla fönster i syd/sydväst Suncool-glas med 30 procents dämpning vilket ger en oerhörd skillnad. Ingen extra kyla behövs vilket visade sig under sommarens rekordvärme då vi hade det svalare än grannen som knappt har några fönster alls, berättar Jon.

Husdrömmar_skjutdörrar.jpg

Oändliga val av funktioner
En viktig del i valet av fönster är att tänka igenom fönstrets funktioner – öppningsbart eller fast, högerhängt eller vänsterhängt, inåtgående eller utåtgående – valmöjligheterna är många.

– Förutom våra skjutdörrar och altandörrar valde vi till slut att installera öppningsbara vridfönster på bottenvåningen. Vi ville ha öppningsbara fönster även på ovanvåningen, men det visade sig, lite för sent, att det inte gick att få på våra fönster med 45 graders lutning i det utförandet. Vi fick förslaget att minska lutningen till 35 grader, men det ville vi inte eftersom det hade förstört estetiken. Därför fick det bli fasta fönster, förklarar Jenny.

Access till Wingårdh
Under husbyggandet hade familjen Nirs access till en av Sveriges mest kända arkitekter, Gert Wingård, och alla hans samlade kunskaper och erfarenheter. När Gert pratar så lyssnar man och hans förslag på att byta till en mörkare nyans på fasaden anammades av Jon och Jenny.

– Tack vare Gerts råd att ändra till en mörkare nyans fick vi fasaden att smälta ihop mycket bättre med fönstren och naturen. Det är vi mycket nöjda med, säger Jon.

Husdrömmar_växthus.jpg

Vardagsrum med växthuskänsla
Villan i Häcken ligger naturskönt belägen vilket Jon och Jenny verkligen tagit fasta på i planeringen av fönstrens placering. Utsikten mot sjön är helt oslagbar och genom de enorma vardagsrumsfönstren kan familjen Nirs, oavsett årstid, stå och njuta av naturens magiska skådespel.

– Vardagsrummet blev väldigt bra, nästan växthuskänsla. Många undrar vilken variant vi valt och undrar om det är Vision. De blir lite förvånade när vi berättar att det är Original. Bygger man väggen lite närmare glaset blir det riktigt snyggt, säger Jenny.

Skönt att kunna vädra
Att planera ett hus är ingenting man gör i en handvändning. Är det dessutom första gången som för Jon och Jenny finns det ofta saker man, efter att ha bott en tid i huset, upptäcker skulle ha utförts annorlunda.

– Öppningsbara fönster i sovrummen på ovanvåningen hade vi velat ha. Även om vi har mekaniskt ventilationssystem och får in mycket frisk luft så är det skönt att kunna vädra ibland. Där skulle vi ha lagt lite extra energi på att hitta en lösning, påpekar Jon.

Husdrömmar_utsikt.jpg

Tips från Nirs
Nu står huset klart och många har uttryck sin förtjusning och sina positiva reaktioner över slutresultatet. Jon och Jenny har inga direkta planer på nya husprojekt, men delar glatt med sig av några tips till landets alla drömbyggare.

  • Välj handikapptröskel om du ska ställa dörrar och skjutdörrar direkt på betonggolvet – de är bara hälften så höga.
  • Glöm inte beslagen. Som standard är det endast handtag på insidan.
  • När du väljer solskyddsglas påverkas signalstyrkan i huset påtagligt. Folien blockerar signalen och mobiltäckning, dataöverföring etc blir lite sämre. Idag finns antennfönster som t.ex Elitfönster Access som löser detta problem.

– Vi är så stolta och glada över att vi rodde detta i land på egen hand och jättenöjda med våra Elitfönster, avslutar paret leende.

Hitta återförsäljare nära dig

Försäljning av Elitfönsters produkter sker endast via våra återförsäljare. Hos våra återförsäljare får du hjälp med ditt val av fönster. Ett antal av dem har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna fönster.

Sök efter återförsäljare på stad eller
Återförsäljare Återförsäljare med utställning

Vi finns på ett hundratal orter runt om i hela Sverige.

Hitta en återförsäljare nära dig.