Glasklara glasval

Så väljer du rätt glas till rätt plats

23 sep. 2021

När det kommer till själva huvudkomponenten i dina nya fönster - glaset - är valen många. Och viktiga. Med hjälp av glaset har du chansen att optimera fönsterna till dess miljö. Här hittar du en beskrivning av alla glasalternativ som Elitfönster erbjuder.

Frostat glas i badrum

Insynsskydd

Är kombinationen av insynsskydd och ljusinsläpp en omöjlig kombination? Inte om du frågar oss. Ibland kan det vara fördelaktigt att skydda mot insyn samtidigt som ljuset kan släppas in. När det gäller badrum eller sidoljus i entréer är det till exempel vanligt att vilja ha båda delar. Elitfönster erbjuder ett flertal glasval som skyddar mot insyn samtidigt som det släpper in det naturliga ljuset.

Solskyddsglas

Elitfönsters solskyddsglas släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas men stänger ute upp till två tredjedelar av den totala solvärmen. Otroligt. Solskyddsglas kan både ge ett jämnare inomhusklimat och minska behovet av kylning. Vilket gör att du minskar behovet av både uppvärmning och nedkylning på vintern respektive sommaren.

Elitfönster erbjuder tre olika solskyddsglas. Suncool 70/40 (bild 1) är det vanligaste solskyddsglaset, lämpligt till villor och småhus med väldigt liten förlust av dagsljus. Suncool 66/33 (bild 2) är lämpligt för större fönster och fönsterpartier i villor och offentlig miljö med måttlig förlust av dagsljus. Suncool 50/25 (bild 3) rekommenderas i miljöer med stort behov av solavskärmning men ger samtidigt en märkbar förlust av dagsljus.

Illustration av solskyddsglas

Energiglas

Energiglas är benämningen på glas som är belagt med en speciell beläggning - ett så kallat lågemissionsskikt som reflekterar värmestrålning och på så sätt sänker U-värdet. Energiglas minskar värmeförluster, förhindrar kallras och förbättrar inomhusklimatet. Samtliga fönster från Elitfönster (förutom dekorfönster) har en isolerglaskassett med två eller tre glas. I en isolerglaskassett kan ett eller flera av glasen vara energiglas. Alla Elitfönsters produkter med isolerglas har alltid minst ett energiglas och du kan i flera fall välja fler glas som ytterligare förbättrar fönstrets isoleringsförmåga. Alltså sänka U-värdet ännu mer och därmed öka energibesparingen.

 

Personsäkerhetsglas och skyddsglas

Personsäkerhetsglas och skyddsglas minskar risken för personskador om glaset krossas och det finns flera olika typer av sådant glas.

Ett laminerat säkerhetsglas byggs upp av två eller flera glas, med en folie emellan. Folien gör att när glaset krossas, bildas ett sprucket mönster men glaset håller ihop och hindrar på så sätt en människa från att falla genom glaset.

Ett härdat säkerhetsglas är 5 gånger starkare än ett vanligt glas. Om glaset väl går sönder splittras det i en mängd småbitar med rundade kanter. Detta för att skydda mot skärskador.

 

Ljud

Elitfönster erbjuder effektiva lösningar för dämpning av ljud och buller som ger en bättre inomhusmiljö. Ljuddämpning, även kallad ljudreduktion, uppnås genom olika förändringar i produktens glasuppbyggnad som till exempel kan innebära tjockare glas eller lamellglas men också genom anpassningar av fönstrets övriga konstruktion. Elitfönsters redovisade ljudvärde är testade på ackrediterade laboratorium.

 

Smutsavvisande

Slipp fönsterputsning med smutsavvisande glas från Elitfönster. Glasets speciella yta gör att smutsen löses upp av solljuset och när det sedan regnar glider smutsen av glasytan - utan att regnvattnet lämnar några ränder efter sig. Där sol och regn kommer åt ordentligt kan det innebära att du inte behöver putsa överhuvudtaget. I skyddade lägen kan glaset behöva spolas av ibland vilket fungerar lika bra som regn om bara solen kommit åt hela glasytan.

 

Kondensminskande

Med energieffektiva fönster uppkommer ibland under vissa tider på dygnet utvändig kondens på glaset. Kondensen bildas främst på natten under vår och höst och försvinner när solen värmer upp luften, precis som morgondaggen i gräset. Kondensen beror på att fönstret är så energieffektivt att det yttre glaset inte värms upp inifrån och blir kallare än den omgivande luften. Med kondensminskande glas från Elitfönster minskar antal dagar med utvändig kondens med ca 70%.

 

Access

Elitfönster Access underlättar förbindelsen för mobiltelefoni och dataöverföring inomhus. Innovationen är integrerad i glaset, helt underhållsfritt, framtidsäkrat och passivt. Elitfönster Access fungerar som en signalbrygga och minskar dämpningen som annars uppstår i byggnaden. Den patenterade StealthCase-teknologin är speciellt utformad för att sprida signalen inomhus.