Pionjärerna i Lenhovda

Vridfönstret 50 år

19 juli 2022

Vridfönstret med H-beslag introducerades 1972. En revolution inom fönsterbranschen som Elitfönster introducerade och som vi tar för självklar idag. Arne och Berit Svenssons hus byggdes samma år och blev ett av de första som fick Elitfönsters vridfönster installerat. Vi fick oss en liten pratstund med Arne.

50 år gammalt vridfönster öppnas

"Vi har haft våra fönster i 50 år nu. Vi tycker att de är bra och att de är enkla att sköta."

Arne berättar om hur det gick till när han och Berit köpte sitt hus i Lenhovda.

– Det var så att Elitfönster, som då hette Lenhovdas snickerifabrik, också hade ett litet byggföretag där det var några snickare som jobbade. Det var de som byggde detta huset som vi sedan köpte.

Arne och Berit
Arne och Berit är bland dom första som fick vridfönster installerade i sitt hus. Det var 1972.

Arne berättar att snickarna på byggföretaget även jobbade i fönsterfabriken ibland när de behövde mer folk. När det senare lugnade ned sig så fick de ge sig ut och byggde hus igen. Och så fortsatte det. Därför var det närmast självklart att det sattes in Elitfönster i huset menar Arne.

– Det var ju samma företag! Samma ägare!

Och att det blev just vridfönster föll sig naturligt då huset byggdes samma år som modellen började produceras och lanserades. Arne och Berit blev därmed tidiga innehavare av den nya innovationen.

– Det var ju så nytt då så vi visste inte riktigt vad det var för något. Det var ingen här i närheten som hade det, berättar Arne.

Laserade vridfönster i trä
De laserade träfönstren har bara behövt målas om en gång, och är fortfarande i bra skick.

Idag finns det fler vridfönster på gatan

Huset var det sista som färdigställdes på gatan och grannarna var redan inflyttade när Arne och Berit flyttade in. Några vridfönster fanns det dock inte så långt ögat kunde nå. Men sedan dess har det såklart hänt mycket på gatan. Folk har flyttat, nya tillskott har kommit. Och många har bytt fönster.

– Jag tror att det nästan allihop har bytt fönster sen dess. Och då har de satt in Elitfönster. Men vi har inte behövt byta. Det har varit bra fönster, säger Arne. Och det är ju givetvis huvudsaken.

Vridfönster i trä öppnas
Huset är typiskt för sin tid, tidigt 70-tal. Vitt tegel med laserade fönster.

Bäst i test* i test efter test

Att det var ett bra val med vridfönster visste Arne och Berit kanske inte då för femtio år sedan. Det var ju en alldeles ny uppfinning. Men nu kan vi konstatera att det varit lyckosamt. Idag är vridfönstret Elitfönsters

mest sålda fönster och har vunnit flera utmärkelser och blivit utsedda till ’Bäst i test’ gång på gång. Arne och Berits fönster är ett tydligt kvitto på det.

– Vi har haft våra fönster i 50 år nu. Vi tycker att de är bra och att de är enkla att sköta. Vi tycker om dom summerar Arne.

 

Om Elitfönsters vridfönster

Ett vridfönster öppnas utåt och kan vridas runt 180 grader utanför fasaden så att båda sidorna kan putsas inifrån. Vridfönster är bättre balanserade än sidohängda fönster och de kärvar aldrig.

Utforska vårt utbud av vridfönster.