Vår historia

På småländska sedan 1924

Allt vi gör, gör vi på småländska. Så har det alltid varit, i snart hundra år.

Lenhovda snickerifabrik

1924

Lokala skogsbönder grundar Lenhovda Snickerifabrik

Lenhovda Snickerifabrik startades av några lokala bönder i början av 1920-talet. Den småländska tegen var mager, men skogen trivdes och människorna var driftiga. Då som nu. 

Arbetare tar en paus

1953

Vi specialiserar oss på fönster

1953 specialiserade vi oss på det som var svårast: fönstertillverkning. Hantverksskickligheten och affärsmannaskapet gick hand i hand. Och har fortsatt göra det. 

Vita fönster på gul fasad

1964

Nu är det färdigmålat (och glasat)

Nu kunde vi som en av de första fönstertillverkarna i Sverige erbjuda våra kunder helt färdigmålade och glasade fönster. Slutkunden slapp nu att anlita både snickare, glasmästare och målare utan det räckte med endast snickaren för att få ett helt nytt fönster på plats. 

50 år gammalt vridfönster

1972

H-fönstret föds

När vi lanserade vridfönstret med H-beslag 1972 tänkte vi knappt själva på hur revolutionerande det var. Bara lite vanlig småländsk klurighet - som förändrade hela marknaden. 

Kuriosa: H:et i H-beslag står för Husmorsfönster och innebar att frun i huset inte längre behövde gå ut för att putsa fönstren på utsidan. Nu för tiden står H:et för både Husmor och Herr. 

Maskin i fabriken

1979

En egen glasfabrik tas i bruk

1979 startas en egen glasfabrik i Lenhovda.

Maskin i fabriken

1996

Vi tar mark i Vetlanda

Myresjöfönster i Vetlanda införlivas i bolaget 1996 och huvudkontoret förläggs i Vetlanda. Fönstertillverkningen sker fortsatt i Vetlanda och Lenhovda.

Treglasfönster

1998

Elitfönster presenterar världens lägsta U-värde som standard

1998 blir vi första fönstertillverkaren med U-värde 1,3 som standard för treglasfönster. 

Hus med Diplomatdörr och Elitfönster

2002

Sortimentet blir större – och grönare

Varumärkena Hajom och Diplomat förvärvas och produktsortimentet breddas nu ytterligare med ytterdörrar och skjutdörrar. Elitfönstergruppen bildas.

2002 blir även delar av vårt sortiment Svanenmärkt.

Anställda på Inwido

2004

Inwidos Sverigefamilj tar form

2004 köps Elitfönstergruppen upp av ett investmentbolag och byter senare namn till Inwido. Detta ger nya möjligheter till innovation och expansion.

2014

Inwido intar börsen

Inwido börsnoteras på Nasdaq Stockholm. De kommande åren lanseras Elitfönster Retro, Elitfönster Vision, Elitfönster Skjutdörrar samt vår e-shop för reservdelar och tillbehör.

Elitfönster på plats logotyp

2018

Bolagisering och konceptutveckling

Inwido AB bolagiseras och Inwido Försäljning AB blir Elitfönster AB. Samtidigt lanseras ett nytt servicekoncept där snickare ingår, Elitfönster På Plats.

Access fönster

2021

Innovationerna fortsätter

Innovationerna fortsätter, nu senast Elitfönster Access – fönstret som också är en antenn. En ganska typisk småländsk idé.

Svarta fönster med spröjs

2024

Vi designar för framtiden

2024 fyller vi hundra år. 2124 fyller vi tvåhundra år. Ingen kan säga något säkert om framtiden, men det här är vårt perspektiv. De första hundra åren har gett oss en grund. De kommande hundra åren ska vi utveckla den. För en sak kan man faktiskt säga säkert om framtiden, trots allt. Människor kommer att bo i hus. Husen kommer ha fönster. Och de bästa fönstren heter Elitfönster.