Arvingarnas Lasseman om sin kärlek för renovering och många fönster

1 nov. 2023

Arvingarnas Lasseman och hustrun Therese Larsson är snart i hamn med sin tredje husrenovering. Exklusivt för Elitfönster berättar de om sin kärlek till renovering och vackra hem - samt vilken viktig roll fönster spelar för att skapa den rätta stilen. 

Arvingarnas Lasseman och hustrun Therese

Lars ”Lasseman” Larsson, är en av fyra medlemmar i det omtyckta dansbandet Arvingarna som utöver Lasseman består av medlemmarna Casper Janebrink och bröderna Kim och Tommy Carlsson. 

Bandet slog igenom 1993 när de medverkade i Melodifestivalen med den populära låten Eloise. De har sedan dess varit med i musiktävlingen fem gånger till, senast 2021. Vi har även fått se Lasseman och resten av Arvingarna i tv-rutan i det egna tv-programmet Arvingarnas sommar – Fest på Lassemans altan. Men för snart två år sedan flyttade Lasseman med familj ifrån det kända huset i Långedrag när de hittat sitt nya drömhus.  

Lasseman och Therese nya hus med Elitfönster i
I framtiden hoppas vi på Elitfönster att få se nya avsnitt av Fest på Lassemans altan här

Därför valde familjen att flytta 

Det nya huset som paret slog till på, ligger på den gamla lotsön Ängholmen, inte många hundra meter ifrån Långedrag och familjens tidigare hus i Göteborgs skärgård. Anledningen till flytten var flera - läget, timingen och tomten var några.  

Jämförelsevis med där vi bodde förut så är Ängholmen lite mer som att bo på landet, med större tomter och mer space, berättar Lasseman 

Men paret är inga nykomlingar till området utan familjen har en nära relation till just denna ö 

Min syster Maria och hennes familj bor här ute och vi har alltid hängt mycket här. när detta kom upp då till salu, kände vi att ja, det är här vi vill bo, säger Lasseman  

Plus att till den här fastigheten tillhör också en liten brygga som vi kände skulle ge oss mycket, fortsätter Therese.  

Lasseman och Therese hus är fyllt med Elitfönster
En pardörr med matchande spröjs suddar ut gränsen mellan ute och inne

Ett nytt renoveringsprojekt  

Självklart spelade även parets stora intresse för renovering en avgörande roll. Paret som bott i sitt förra hus, i nästan 10 år, hade där hunnit med en totalrenovering och var nu redo för en ny utmaning att hugga tag i.  

Det här är vårt jättestora intresse och vårt tredje hus som vi renoverar, berättar Therese.   

Även om det nyinköpta huset var ganska nyrenoverat så kände paret att de saknade några saker och att de ville sätta sin prägel på huset.  

Ägaren innan oss hade gjort en ganska stor renovering där hon hade gjort nästan allt rätt tyckte vi, säger Lasseman.  

 Ja precis, nästan allt rätt, säger Therese och skrattar.   

– Vi saknade en ordentlig entré och en tvättstuga bland annat. Så vi skissade lite på hur vi ville ha det innan vi lämnade det till en arkitekt som fick rita, säger Lasseman

Men även om ritningar upprättats och bygget satts i gång, hindrar det inte paret att tänka om och göra annorlunda. 

Vi låter saker få växa fram. Vi har inte en färdig plan från start utan vi värker fram ganska mycket lösningar och idéer längs vägens gång. Och det är inte alltid fel, säger Lasseman 

Ska du också renovera och vill hitta fönsterinspiration? Upptäck vår inspirationssida

Lasseman och Therese hus har en entré fylld med Elitfönster
Huset har nu en entré fylld med Elitfönster som ger ett härligt ljusinsläpp

Ett genuint intresse för hem och renovering  

Att Lasseman och Therese renoverat tre hem tillsammans är ingen slump. De gillar att renovera och att ha ett fint hem är något som är viktigt för paret.  

Det är väldigt viktigt för oss hur vi har det hemma, Allt från lister, färger, möbler och fönster. Och det finns ju alltid saker som man kan förbättra och göra om så som man själv vill ha det, säger Lasseman. 

Vad som gör att Lasseman och Therese vill, orkar och kan göra så mycket själva visar sig ha flera förklaringar. Men ett genuint intresse verkar vara det grundläggande. Lasseman reflekterar:   

Jag tror en anledning är mitt jobb. Vissa perioder jobbar jag jättemycket när jag åker ut och spelar musik och knappt är hemma. Sen kommer lugnare perioder där jag är hemma väldigt mycket. Då gillar jag att ta på mig arbetskläderna och fixa och greja på dagarna.  

Lasseman har också fått med sig intresset för renovering från tidig ålder.  

Jag kommer ifrån en familj som har alltid har renoverat och byggt saker. Jag började lära mig när jag var ganska ung. 

Intresset och kunskapen har också fördjupats med tiden menar Lasseman 

I vårt första hus gjorde jag inte lika mycket själv. Men jag gick med snickarna från morgon till kväll och lärde mig hela tiden. Idag gör jag det mesta själv. Det har säkert med åldern att göra också. Idag är jag inte lika rädd för att göra något som jag inte har gjort förut. 

För Therese har intresset för renovering vuxit fram på ett annorlunda sätt:  

Jag kommer inte från en sådan uppväxt som Lasse, utan mina föräldrar har tagit hjälp istället. Men jag var ju ganska ung när jag träffade Lasseman och Lasses mamma visade mig ganska tidigt att man kan göra mycket själv. Plus att både min svärfar och Lasse har ju varit borta mycket på turné. Så skulle man få något gjort så fick man ta tag i det själv. Sen sitter det väl lite i händerna också. 

Lasseman och Therese hus har ett vardagsrum fyllt med fönster

Fönsternas viktiga roll i New England hemmet 

När du ser Lasseman och Thereses hus är det svårt att undgå den stora mängden spröjsade fönster. Både Lasseman och Therese betonar hur viktiga fönsterna är i New England-stilen som paret vill åt.   

Fönsterna är jätteviktiga och är ju som en tavla eller en möbel. Vi har väldigt mycket fönster vilket hjälper till att skapa den rätta känslan, säger Lasseman. 

Ja, i New England-stilen som vi vill ha är fönsterna och spröjsen jätteviktiga. Hade vi tagit bort spröjsen på dessa fönster så tror jag inte vi hade haft samma stil på huset, menar Therese.   

När paret får frågan om vilket som är deras favoritrum i det nya huset kommer svaret snabbt: 

Det måste vara köket. Så som vi har byggt huset nu med utbyggnaden så är köket husets mittpunkt och hjärta. Var du än tittar så har du massa fönster där du får in ett härligt ljus, säger Lasseman 

Upptäck vår spröjsguide och välj rätt spröjs för just dig

Lassemans kök i nya villan innehåller fönster från Elitfönster
Köket är Lassemans favoritrum, mycket beroende på just fönsterna och ljusinsläppet

Elitfönster Original Alu 

I familjens hus är det Elitfönster Original Alu som är installerade och det är viktigt att både funktion och form lirar menar Lasseman och Therese 

Först och främst så är det ju viktigt att fönsterna är fina och då vi har så pass mycket fönster är det viktigt att de håller i längden och har en bra kvalitet, säger Lasseman. 

Nya Elitfönster från 2019 satt redan i huset när familjen flyttade in, vilket var positivt menar paret, som haft tidigare bra erfarenheter av Elitfönster. 

Vi har haft Elitfönster förut också och visste att det är bra kvalitet och fina fönster. Vi gillar Elitfönsters allmogeprofil på insidan, den är viktigt för oss, säger Lasseman 

när det var dags att beställa fönster till utbyggnaden var valet såklart givet Elitfönster. Att sedan montera fönsterna var inte heller något nytt för Lasseman som tidigare bytt ett gäng fönster tillsammans med sin snickare.  

Upptäck vår fönsterresa som guidar dig rätt i din resa mot nya fönster

Lassemans nya hus är fyllt med Elitfönster
Alla fönster i huset är Elitfönster Original Alu med allmogeprofil (profilerad insida) på insidan

Utmaningar och lärdomar 

Även för rutinerade renoverare som Lasseman och Therese så kommer det utmaningar längs projektets gång. Denna gång blev logistiken en prövning

I och med att det här är en ö med endast en liten träbro över har den största utmaningen varit att få över allt material. När vi skulle gjuta plattan till tillbyggnaden till exempel, så fick pumpbilen stå i land och pumpa över betongen till vår tomt därifrån, berättar Therese. 

Men paret är lösningsorienterade. För att underlätta processen och lösa materialfrågan köpte de en egen lastbil (!). 

På så sätt kunde vi hämta material själva i omgångar, säger Lasseman 

En ny utmaning och erfarenhet var också själva tillbyggnaden som gjorts innehållande bland annat en ny entré. 

Vi har aldrig gjort en grundbottenplatta tidigare. Så det var spännande att se vad vi skulle hitta när vi grävde och om vi skulle behöva spränga. Så det var ett litet orosmoment. Men allt går ju att lösa, det tar bara ta lite längre tid ibland, säger Therese.  

Fest på Lassemans nya altan? 

När man ser den stora altanen som sträcker sig längs med huset är det inte utan man undrar - blir det en ny säsong av Lassemans altan i det nya huset? Det känns nästan som upplagt för det.  

Vi hoppas på det. Det har pratats om en ny säsong men vi har ju inte vi varit riktigt färdiga här för att göra något sådant. Sen handlar det ju om att TV4 också ska känna att det är rätt. Men absolut, vi vill gärna göra en ny säsong här, säger Lasseman 

För att öppna upp mellan ute och inne har paret valt att sätta dit en pardörr, även kallad dubbel altandörr. Vi älskar detta!

Lasseman delar med sig av sina bästa renoveringstips

Bra grejer 
För mig som snickrar och grejar är det bra att ha bra verktyg när man håller på. Det blir väldigt mycket lättare om man har rätt grejer.  

Google is your friend
Googla materialval och allt du funderar över. Var noga med allting du gör.  

Låt saker växa fram
Vi har sällan en plan från start utan vi värker fram ganska mycket lösningar och idéer längs vägens gång. Det är inte alltid fel.  

Lassemans fönster

Elitfönster Original Alu