Spröjsguide

Välj rätt spröjs

31 aug. 2023

Spröjs och poster finns i olika stilar och kan anpassas i nästintill oändliga utförande efter dina behov och önskemål. På så sätt kan du skapa ett unikt utseende för dina fönster. Med fönster och altandörrar från Elitfönster har du stora möjligheter att skapa exakt det uttryck din fasad söker och samtidigt ta hänsyn till praktiska detaljer. Vilka spröjs passar bäst till just dig och ditt hus?

Svarta Elitfönster med spröjs

Vilka fönster kan jag få spröjs till?

Hos Elitfönster kan du få spröjs till fönsterfamiljerna Elitfönster Original Alu, Elitfönster Original TräElitfönster Retro, Elitfönster MF Duo och Elitfönster Harmoni.

Vad finns det för olika typer av spröjs?

Det finns flera olika modeller på spröjs att välja på och de har alla sina olika fördelar - både praktiska och estetiska. Lås oss gå igenom några olika typer och titta på skillnaderna.

Löstagbara utanpåliggande spröjs
En utanpåliggande löstagbar spröjs, är den absolut vanligaste spröjstypen idag och kan fås i flera olika färger om du väljer fönster i aluminium. Som namnet avslöjar sitter spröjsen fast på fönstrets utsida med spröjsfästen och går enkelt att avlägsna. Det är inte svårt att förklara varför denna spröjsmodell är den vanligaste. Den prisvärd, enkel att tillverka och snygg! Och den stora praktiska fördelen; när det är dags för fönsterputs går den enkelt att ta bort.

Passar till: Elitfönster Original Alu, Elitfönster Original Trä, Elitfönster MF Duo och Elitfönster Harmoni.

Svarta fönster med spröjs
Svarta spröjs kan hjälpa till med att skapa en industriell känsla. Bild från @mathildasinterior

Retrospröjs (in- och utsida)
Retrospröjs är en unik spröjslösning och passar, som namnet antyder, endast till produktfamiljen Elitfönster Retro. Här får du en invändig fast spröjs i trä och en utvändig löstagbar spröjs i aluminium. Däremellan är spröjsdistanser placerade mellan glasen i isolerrutan. Spröjstypen är en modern variant av klassiska glasdelande kittade spröjs, och skapar ett genuint stiltroget intryck. Denna typ av fönster brukar ofta kallas för allmogefönster och påminner om hur det såg ut förr. Nackdelen kan vara att det tar lite längre tid att tvätta rent då de invändiga spröjsen är fasta.

Passar till: Elitfönster Retro.

Röda Elitfönster med spröjs
Färgade spröjs i rött är klassiskt och hemtrevligt

Välj tvåfärgsmålade spröjs 
Elitfönster erbjuder unika tvåfärgsmålade utanpåliggande aluminiumspröjs - både med smal och bred profil! Perfekt om du till exempel vill ha svarta spröjs på utsidan och vita mer neutrala på insidan.

Passar till: Elitfönster Original Alu.

 

Mellanglasspröjs
Att välja mellanglasspröjs är väldigt praktiskt ur ett skötselperspektiv. Här placeras spröjsen inne i glaskassetten vilket innebär att de inte stör när det är dags att putsa fönstret. Däremot är spröjsen inte lika synlig från alla vinklar då speglingen i glaset ibland kan dölja dem.

Passar till: Elitfönster Original Alu, Elitfönster Original Trä, Elitfönster Retro, Elitfönster MF Duo och Harmoni.

Mellanglasspröjs i Elitfönsters Original Alu
Elitfönster Original Alu med mellanglasspröjs

Fast glasdelande post
En fast glasdelande post är en del av fönstrets båge som delar glaset. Dessa finns att fås helt i trä eller med trä och utvändig aluminium på fönster med aluminiumbeklädnad. Posten är bredare och ger ett kraftigare uttryck än spröjs men kan med fördel kombineras med spröjs. 

Passar till: Elitfönster Original Alu, Elitfönster Original Trä, Elitfönster Retro, Elitfönster MF Duo och Harmoni.

Dörrar med spröjs 
Självklart ska du matcha dina spröjsade fönster med en altandörr med spröjs! Elitfönster erbjuder både enkel- och pardörrar med spröjs. Välj mellan en helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill.

Du kan även få våra skjutdörrar med mellanglasspröjs.

Vit altandörr med spröjs från Elitfönster

Att tänka på

Linjering på spröjs 
Har du någon gång tittat på ett hus och fått ett stökigt eller osymmetriskt intryck? För att undvika detta är ett bra tips när man ska byta fönster eller dörrar är att behålla eller skapa tydliga horisontella linjer. För att göra detta är linjering av spröjs och placering av fönster och dörrar ett bra knep. Linjeringar där glas och spröjs sitter på samma höjd bidrar till ett vackert och harmoniskt uttryck.

Eftersträva ett stående uttryck
När det gäller spröjs är en bra tumregel att fönstret alltid ska behålla ett stående uttryck.

Elitfönster Original Alu, svarta med spröjs
Här se du exempel på både linjering och stående uttryck

Våra spröjskombinationer

Valmöjligheterna är många och vi kan tillverka de flesta kombinationer för att skapa ett personligt utseende. I vårt designverktyg kan du testa att bygga ditt egna fönster och se vilken spröjskombination som passar dig bäst.

Bygg ditt fönster

 

Har du fler spröjsfunderingar?

Om du har fler frågor på temat spröjs eller vill få ett kostnadsförslag på vad nya fönster med spröjs kostar är du varmt välkommen att kontakta en lokal återförsäljare för mer information och kostnadsfri offert. 

Köp Elitfönster hos utvalda återförsäljare