Kan man byta fönster på vintern?

31 okt. 2023

Självklart! Att genomföra fönsterbyten under vintermånaderna är fullt möjligt. Många tror att det är omöjligt att byta fönster när det är snö eller regn, men detta stämmer inte. 

Fönsterbyte på vintern

Hur byter man fönster på vintern?

På vintern bör man byta varje fönster separat. När det gamla fönstret är avlägsnat finns det nya fönstret nära, redo att installeras. Därefter fortsätter montören till nästa fönster. Används denna metod så innebär detta att varje öppning är utan fönster i högst några minuter.

När man utför listning, plåtning och efterarbeten är det nya fönstret redan på plats.

Fönsterbyte med Elitfönster under vintern
Elitfönster har bytt fönster på Blåhammaren utmed Jämtlandstriangeln under vintern. Inga konstigheter! 

Fördelar med att byta fönster på vintern

Under vintermånaderna upptäcker många att deras fönster inte är tillräckligt isolerade, vilket leder till att kyla tränger in, värme läcker ut, och energiförbrukningen ökar. Det är därför en optimal period att överväga att byta till moderna, energieffektiva fönster som kan behålla värmen i ditt hem och minska energikostnaderna.

Fördelarna är många och här listar vi några: 

  • Med nya fönster får du omedelbart en mer behaglig inomhusmiljö, tack vare deras förbättrade isoleringsförmåga. Du kan säga adjö till kalla drag från fönstren och kyliga golv när de nya fönstren är installerade. 
  • Dina energikostnader minskar, då värmen nu behålls inomhus. Det betyder att du inte behöver förbruka lika mycket energi för att upprätthålla en varm och bekväm inomhustemperatur.
  • På sommaren kan du fokusera på andra hemmaprojekt, som att renovera trädgården, bygga en altan eller fräscha upp huset, eftersom dina nya fönster redan är på plats.
  • Dessutom har du gott om tid att installera solskydd och myggnät innan sommarsolen är framme längre. Du slipper besväret med mygg eftersom du nu har tätare fönster.
  • Under vintern är luften oftast torrare och har en lägre luftfuktighet än på sommaren, vilket kan vara fördelaktigt för många.
  • Genom att byta fönster ett i taget kan du tänka på det som att du vädrar ut ett rum. Fönsterbytet tar bara ett par dagar att genomföra, så det dröjer inte länge innan dina nya fönster är på plats.