5 sätt att skydda sig mot inbrott

20 feb. 2019

Inbrotten ökar och det är främst villor som är utsatta. Hur kan du öka säkerheten i ditt hem? Här är fem enkla tips som tar dig en bit på vägen.

Fönster öppnas inifrån

Under 2017 anmäldes 22 600 inbrott vilket är en ökning med tre procent jämfört med året innan. Det är en oroväckande ökning, men kan också ses som en indikation på att vi behöver bli bättre på att försvåra det för tjuven och förebygga att inbrott sker i våra hem.

De flesta inbrott sker dagtid. Det är vanligast under semestertider och högtider som påsk, midsommar och jul. Det beror helt enkelt på att det är enklast för tjuven att ta sig in ostört när ingen är hemma. Det är också vanligare med inbrott under vinterhalvåret när det är som mörkast.

Många försöker skydda sig från inbrott genom att få det att se ut som om någon är hemma. Men att lämna lampor tända kan få motsatt effekt då inbrottstjuven oftast genomskådar tricket. Men det finns andra saker du kan göra för att öka tryggheten i ditt hem.

Så gör du det svårt för tjuven:

 

1. Se över husets fönster

När det kommer till säkerhet är fönstret en av husets svagaste punkter. Här kan tjuven lätt ta sig in om dina fönster är gamla eller saknar ordentliga säkerhetsanordningar. Ett fönsterbyte kan vara ett smart sätt att öka säkerheten i ditt hem. Byt till ett fönster med säkerhetsglas och fönsterlås. Det gör det svårare för tjuven att ta sig in.

Läs mer och se alla fönster här.

 

2. Säkra altandörren

En annan bortglömd del av huset är altandörren. Många tänker på att ha inbrottssäkra ytterdörrar, men glömmer bort den dörr som är enklast att bryta upp. Altandörren är dessutom extra utsatt om den ligger på baksidan av huset. Där kan tjuven jobba ostört, ofta i en insynsskyddad del av huset. Det kan vara en billig försäkring att byta till en inbrottsklassad dörr (en dörr med extra säkerhetsanordningar). Du kan också sätta upp en kamera med rörelsedetektor.

Altandörr och fönster i gammaldags stil

3. Skaffa larm och sätt upp lappar

Om du inte redan har ett kan det vara en bra idé att skaffa ett inbrottslarm. På det sättet kan du förhindra att inbrott sker eller skrämma någon som är på väg att bryta sig in. Tänk också på att sätta upp de dekaler eller klistermärken som larmföretaget tillhandahåller om att huset har larm, på dörrar och fönster. Ibland kan det räcka för att tjuven ska bli avskräckt.

4. Dra ner persiennerna

Ska du på semester eller lämna hemmet en längre tid? Istället för att tända lampor kan det vara en bra idé att dra ner persiennerna på dina fönster. Det hindrar en eventuell inbrottstjuv från att kunna titta in och se dina värdesaker. Det blir också svårare för tjuven att avgöra om någon är hemma eller inte.

Persienn

5. Tänk på vad du skriver i sociala medier

”Hela familjen åker till Gran Canaria och blir borta en vecka”. ”Härligt” kanske familj och vänner tänker när de ser din statusuppdatering. Men vad tänker tjuven? ”Kanon! Då kan vi passa på att länsa huset på prylar”.

Fundera ett extra varv på vad du skriver i dina sociala medier innan du åker bort, speciellt om du har en öppen profil som vem som helst kan se.