Fallfärdigt hus blev Retro-dröm

Renovering av ett 1920-talshus

21 juni 2023

Det fallfärdiga 1920-talshuset kallade på Alexandra Löfgren och hennes man Magnus. Efter en totalrenovering har de nu skapat ett ombonat hem där gammalt möter nytt i en perfekt mix.

Vita Elitfönster Retro fönster

Influencern Alexandra Löfgren bor sedan några år tillbaka tillsammans med sin sambo, snickaren Magnus och sonen Matteo i Mölndal strax utanför Göteborg. Paret som tidigare bodde i en trea i centrala Göteborg började 2020 känna en längtan efter en trädgård och att de gärna ville bita tag i ett renoveringsobjekt. Och de visste precis vad de var ute efter. Ett gammalt charmigt trähus med mansardtak och stengrund. Efter ett par månaders letande hittade Alexandra och Magnus sitt framtida hus. Ett hus från 1920-talet som var alldeles fallfärdigt och i skriande behov av kärlek och en varm renoveringshand.

Trots att huset var fallfärdigt så tvekade vi inte. Vi såg potentialen direkt och kände att detta ska bli vårt, berättar Alexandra.

Alexandra Löfgren i sin Retro-altandörr

Ett stort behov av nya fönster

Eftersom det var ett hus från 1923 som Alexandra och Magnus köpt ville de bevara mycket av den tidsandan. Något som visade sig bli en utmaning på grund av husets skick. Så att den stundande omfattande renoveringen skulle innefatta ett fönsterbyte stod klart direkt. 

– Fönsterna hade hål rakt igenom på flera ställen och träet var genomruttet. Vi tror att fönsterna som satt var original, men tyvärr var de i alldeles för dåligt skick för att behålla. Samma sak var det med dörrar och golv. Men vi älskar att blanda gammalt och nytt och har trots detta ändå försökt att bevara känslan av 1920-tal, berättar Alexandra.

Retro altandörr handtag

När det var dags att bestämma sig för vilka nya fönster som skulle bli en del av husets nya estetik passade Alexandra och Magnus på att göra ett större omtag och tänka över den framtida fönstersättningen. Bland annat valde familjen att addera spröjs, något som inte fanns på originalfönsterna. De gjorde också två av husets fönster större och ersatte ett fönster med en altanpardörr, även kallad dubbel altandörr.  Och att valet av nya fönster föll på Elitfönster menar Alexandra var enkelt.

Fönster med eller utan spröjs?

– Vi ville åt den äldre känslan med trä på insidan och gå på ett mer hållbart och underhållsfritt alternativ på utsidan. Vi var lite rädda för just aluminium först, men Elitfönster Retro har otroligt slimmade profiler på utsidan för att var just aluminium. Så för oss blev det ett enkelt val som vi är så glada över, säger Alexandra.

Träfönster med eller utan aluminium?

Hela huset har under renoveringen fått en ny färgsättning och även fönsterna fick en ny fin färg på utsidan medan insidan fick förbli vit.

– Vi visste nog redan från start, alltså före vi köpte huset, vad vi ville ha för utseende på våra fönster. Det var en självklarhet att gå på en annan kulör än vita fönster på utsidan. Den grågröna färgen ger otroligt mycket liv och passar vårt hus väldigt bra, säger Alexandra.

Elitfönster retro utvändigt

Proffsens val

Alexandras sambo Magnus som är snickare valde att montera alla fönsterna själv. Något som han upplevde som smidigt.

– Det är väldigt lätt att montera sidhängda fönster då det är enkelt att hänga av glaspartierna och börja med att sätta in karmen för att sedan haka på glaspartierna igen. Det blir inte alls lika tungt, säger han.

Och att de nya fönsterna var en bra investering visade sig på flera plan:

Förutom att fönsterna var otroligt slitna så drog de rätt igenom vilket har gjort att vi efter bytet har energisparat otroligt mycket.

Energieffektivisera ditt hus med Elitfönster

Retro fönster vit insida

Hemmets hjärta

När Alexandra får frågan vad som är det bästa med familjens hem svarar hon direkt:

– Det är absolut hela vår nedervåning! Vi älskar vår öppna planlösning med kök och matplatsen tillsammans med våra stora altanpardörrar.  

Alexandra har en välbesökt instagram där hon dagligen inspirerar sina 13 000 följare med inredning, trädgård och husliv. För Elitfönster avslöjar hon sina bästa knep för att skapa ett harmoniskt och personligt hem:

  • Utgå från bastoner, blanda inte in för mycket olika färger i basen - addera istället i textilier - och använd olika material och struktur i textilier.
  • Våga lita på det du tycker är fint, gå inte bara efter trender.
  • Loppis loppis loppis! Jag ÄLSKAR att blanda gammalt med nytt. Det ger verkligen en personlig touch. 

… Och hur inreder man egentligen en fönsterbräda på bästa sätt?

Fönsterbrädor tycker jag alltid är svårt. Men här skulle jag säga - gör det inte för plåttrigt. Har du en hängande fönsterlampa, gruppera kanske med någon vas/ ljusstake/dekoration samt en krukväxt. Har du en fönsterlampa som står på fönsterbrädan är det fint med en större kruka/växt.

Om Alexandra

Namn: Alexandra Löfgren 31.

Ort: Mölndal.

Familj: Magnus 32, Matteo 3.

Yrke: Influencer @alexandra.lofgrens.

Fönsteruppställning: Elitfönster Retro, Sidhängda 2-luft på alla utom två mindre 1-lufts fönster. 

Färgkod insida: NCS 0502-y.

Färgkod utsida: RAL 7033.