Skillnaden på två- och treglasfönster

När passar vilket?

18 jan. 2023

Skillnaden mellan tvåglasfönster och treglasfönster är antalet glas som sitter i isolerrutan. I ett tvåglasfönster finns det två glas med en luftspalt emellan. I ett treglasfönster sitter det tre glas och det har därmed två luftspalter. Luftspalterna är viktiga och påverkar både fönstrets isolerings- och ljudreduceringsförmåga. Elitfönster förklarar när du ska välja vad och varför.

Närbild på Elitfönsters 3-glas

Treglasfönster

Treglas är idag standard när det kommer till nya fönster. Treglasfönsters stora fördel mot tvåglasfönster är det extra glaset och luftspalten mellan glasen som hjälper till att isolera och kraftigt sänka fönstrets u-värde. Treglasfönster gör det därför möjligt att använda stora glasytor i ditt hem utan att fönsterytorna blir energitjuvar. 

Dessutom har alla Elitfönsters treglasfönster ett eller flera tunna skikt av metall, så kallade lågemissionsskikt. Lågemissionsskikt är osynliga och släpper både igenom solenergin utifrån och reflekterar tillbaka rumsvärmen vilket gör att värmen stannar kvar bättre inomhus och risken för kallras minskar.  

Treglas ingår i alla Elitfönsters fönster förutom Elitfönster MF Duo som är ett tvåglasfönster och Elitfönster Harmoni som har 2+1-glas.

Treglasfönster

Elitfönster Harmoni 2+1 

Vad är då ett 2+1-fönster? Jo, det är ett kopplat fönster där det sitter 2-glas isolerruta i innerbågen och ett enkelglas i ytterbågen. Det innebär att det blir en större luftspalt mellan det andra och det tredje glaset. Det ger i sin tur fördelar framförallt när det gäller ljudreduceringen i fönstret. Vårt Harmoni  2+1-fönster är inåtgående och lämpar sig bäst till lite större byggprojekt med särskilda krav på ljud och U-värde. 

Harmoni fönster 2+1-glas

När passar det med tvåglasfönster? 

Tvåglasfönster var tidigare standard men idag är det nästan alltid treglasfönster som väljs vid nybyggnationer och fönsterbyten. Men det finns gott om miljöer där tvåglasfönster passar perfekt. Det kan exempelvis vara i sommarstugan, ett uthus eller i någon annan miljö där du inte har samma behov av uppvärmning och prioriterar en lägre prisbild.  

Fönster med 2-glas isolerruta är fortfarande mycket mer energieffektiva än gamla kopplade fönster och kan därför passa utmärkt om du vill uppgradera från kopplade fönster och samtidigt behålla en klassisk äldre känsla. 

Elitfönster MF Duo är utrustat med ett energiglas samt har argongas mellan glasen för att hålla ner U-värdet. Fönstret har ettgammaldags utseende med profilerade invändiga trädetaljer och klassiska stängnings och vädringsbeslag och du kan självklart välja på en uppsjö av kombinationer med spröjs och glasdelande poster för att skapa utseendet du vill åt. 

MF Duo tvåglasfönster

Så vad ska jag välja? 

Sammanfattningsvis är ett byte till treglasfönster oftast en investering som betalar sig själv i och med den stora energibesparingen. Treglasfönster har också fördelen att de skapar en bättre inomhusmiljö med mindre kallras och bättre ljudreduktion. Men om du letar bra fönster till ett fritidshus kan du med gott samvete välja att överväga ett klassiskt tvåglasfönster.