Tips för dig som vill bygga uterum

6 apr. 2023

Går du och drömmer om ett uterum? Då är du inte ensam. Ett uterum kan förlänga utesäsongen men också skapa ett större hem. Beroende på vad du vill använda ditt uterum till finns det olika faktorer att ta hänsyn till. Identifiera dina behov och önskemål och låt därefter inspirationen flöda fritt. Elitfönster hjälper dig en bit på vägen. 

Elitfönsters skjutdörrar

1. Tänk igenom hur och när du vill använda ditt uterum

Det är isolerförmågan som avgör vilka säsonger du kan använda ditt uterum. Därefter är det viktigt att tänka igenom om du vill bygga ett uterum som du bara ska använda på vår och sommarmånaderna eller om vill du bygga ett uterum som du kan nyttja året om.

Om du vill skapa ett uterum som kan användas året om är Elitfönster välisolerade fönsterpartier och dörrar ett perfekt val. Kombinera fasta glaspartier med skjutdörrar eller vikdörrar för ett flexibelt uterum. Är du snarare sugen på en mer klassisk altan kan skjutdörrar eller vikdörrar istället hjälpa till att skapa en sömnlös övergång mellan insidan av ditt hus och uteplatsen ute. 

Tänk även igenom hur du vill möblera ditt uterum. Ska det vara en matplats eller ett sällskapsrum? Eller kanske både och? Användningsområdet och möbleringen hjälper dig avgöra storlek och typ av uterum. 

Elitfönsters skjutdörrar
Elitfönsters skjutdörrar.

2. Välj hur du vill öppna upp ditt uterum

I ett uterum med stora glaspartier kan det lätt bli mycket varmt. För att få ett behagligt klimat i ditt utrymme är det smart att ha öppningsbara partier åt minst två håll. På så sätt kan du vädra och skapa korsdrag så att du hela tiden får fräsch luft i uterummet.

Du kan antingen välja skjutdörrar, som du kan skjuta åt sidan för att öppna upp rummet något, eller vikdörrar. Då kan du enkelt vika bort en hel vägg och öppna upp ditt uterum maximalt. Detta kan du med fördel kombinera med stora fasta fönsterpartier. Om du väljer att enbart använda sig av fönsterpartier är ett eller flera öppningsbara fönster i kombination med en helglasad altandörr eller kanske en dubbel altandörr vara ett bra alternativ. Du får då också en härlig passage ut till din trädgård. 

 

 

Uforska vikdörrar
Uforska skjutdörrar


3. Utrusta rätt

Fönster och dörrar i glas avslöjar sin isoleringsförmåga genom något som kalla U-värde. Ju lägre U-värden desto bättre isolerat glas. Idag är många medvetna om energieffektiva fönster till sin villa och samma sak gäller självklart uterummet. Värmen ska stanna inne och kylan ute. Energitjuvar är inget du vill ha i ditt nya uterum.  

Elitfönster har några av marknadens bästa u-värden på fönster- och dörrpartier. Med tillval kan du sänka ditt u-värde ytterligare med extra energiglas.  

Energieffektivisera ditt hus


Solskydd
sglas
 

Något du kan göra för att ytterligare minska värmen i ditt uterum är att välja till solskyddssglas. Elitfönsters solskyddsglas släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas men stänger ute upp till två tredjedelar av den totala solvärmen. Solskyddsglas ger både ett jämnare inomhusklimat och minskar behovet av kylning. Detta gör att du minskar behovet av både uppvärmning och nedkylning på vintern respektive sommaren. 

Läs mer om Elitfönsters glastyper

Sol genom fönster

Myggnät och solskydd 

Håll mygg och insekter borta från ditt uterum med myggnät på dina fönster och dörrar. Elitfönster specialtillverkar måttbeställda exemplar för just dina fönster och dörrar – allt för en skräddarsydd passform.

Utforska myggnät i Tillbehörsbutiken

Persienner, plisséer och lameller – det finns många olika alternativ när det kommer till solskydd i ditt uterum. Det viktigaste är att du väljer det bästa alternativet utifrån dina behov, oavsett om det är mörkläggning eller ett svalare inomhusklimat du är ute efter. Läs mer om olika alternativ i Elitfönsters stora guide om solskydd.

Utforska solskydd i Tillbehörsbutiken

Lycka till med ditt uterum!