Elitfönsters stora guide om solskydd

25 aug. 2022

Brukar du vakna av att solen skiner in i sovrummet? Kanske har du tröttnat på att bli bländad när du ser på TV. Med ett solskydd slipper du många bekymmer. Men är det värt investeringen? Vi säger ja. Här är fem skäl till varför du ska välja ett solskydd till dina fönster. Och vilka olika typer det finns att välja på. Här har du helt enkelt, Elitfönsters stora solskyddsguide. 

Persienn

1. Svalare inomhus

Sol och värme i all ära, men en riktigt varm sommardag kan det bli outhärdligt varmt inomhus. Många fönster, särskilt äldre, släpper in värmestrålning direkt genom glaset. Det gör att temperaturen stiger och bildar ett varmt och kvavt inomhusklimat. Är det dessutom vindstilla hjälper det inte att öppna fönstret, och det kan kännas som om luften står still. Här kan solskyddsglas, persienner eller någon typ av solskyddande gardin göra stor skillnad och ge dig ett behagligt klimat i bostaden. 

2. Du sover bättre i mörker

Solen går upp tidigt under sommarmånaderna och man vaknar lätt för tidigt, utan att vara utvilad. Även om solljus gör oss piggare så kan de ljusa sommarnätterna påverka sömnkvaliteten negativt, och det är lätt att hamna i otakt med sin vanliga sömnrytm. Ett ljust sovrum gör det också svårare att somna. Se till att ha bra persienner eller mörkläggande gardiner för att lättare ställa in kroppen på sömn. Det gör att du sover bättre och får lättare att somna om. 

3. Ett klimatsmart val

Luftkonditionering och andra kylsystem är inte alltid det bästa valet för att få ett skönt inomhusklimat, speciellt inte ur miljösynpunkt. Förutom att det är kostsamt att kyla ner sin bostad så är det dessutom negativt för miljön eftersom du gör av med stora mängder energi. De flesta vet inte att kostnaden för att kyla ner bostaden är upp till fem gånger så hög som att värma upp den. Därför kan ett bra solskydd sänka dina energikostnader, samtidigt som du gör en insats för miljön.

4. Stoppar bländning

För den som vill se på TV eller sitta framför datorn en solig dag kan det lätt uppstå ett visst irritationsmoment när solens strålar letar sig in och reflekteras i skärmen. Ännu värre är det kanske för de som jobbar hemifrån och har sitt kontor i bostaden. Men det är enkelt att åtgärda. Med ett solskydd med mörkläggande egenskaper slipper du bländning och kan jobba ostört.

5. Dina textilier bleks mindre 

Gardiner, tavlor och möbler är extra ljuskänsliga och kan blekas när de utsätts för solljus. Genom att placera textilier i direkt anslutning till ett fönster ökar risken för solblekning. Då kan persienner, plisséer eller gardiner vara lösningen. De minskar risken för att dina textilier bleks. 

Vilket solskydd ska jag välja? 

Persienner, lameller och solglas – det finns mycket att välja på när det kommer till solskydd. Det viktigaste är att du väljer det bästa alternativet utifrån dina behov, oavsett om det är mörkläggning eller ett svalare inomhusklimat du vill uppnå. 

Persienner är ett enkelt, smidigt och vanligt sätt att förhindra solvärmen från att ta sig in. Med persienner i din bostad kan du enkelt justera insläppet av solljus, det är också ett av de mest populära solskydden på marknaden. 

Det finns persienner både för invändigt bruk och mellanglaspersienner. De kommer också i olika varianter och lösningar. Välj mellan olika kulörer och material, du kan också få dem med en viss funktion, som med eller utan motorstyrning eller med barnsäkerhet. Fundera över hur dina behov ser ut innan du gör ditt val. Ta gärna hjälp av en expert som kan svara på dina frågor. 

För den som vill ha det helt mörkt i sovrummet är mörkläggningsgardiner ett bra val medan plisségardiner passar dig som inte helt vill mörklägga rummet. De släpper in lite ljus, men stänger ute det allra starkaste solljuset.  

Se hela vårt utbud av solskydd.