4 tips - så renoverar du fönster klimatsmart

11 apr. 2019

Visst går det att renovera och ändå vara snäll mot miljön. Men hur ska man gå tillväga och vad ska man tänka på för att göra det så klimatsmart som möjligt? Här är fyra tips.

Snickare renoverar fönster

Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. Så mycket som tre av fyra svenskar känner oro inför klimatförändringarna. Många undrar vad vi kan göra för att minska vår klimatpåverkan och nå de klimatmål som satts upp i Agenda 2030. För att klara tvågradersmålet måste vi minska utsläppen och börja agera klimatsmart. Det vi gör nu kommer att bli avgörande för framtida generationer.

Det många inte vet är att hus och fastigheter har en stor påverkan på klimatet. Utsläpp från uppvärmning av byggnader är en stor miljöbov, därför är det extra viktigt att tänka smart vid en renovering. Det går faktiskt att minska sitt klimatavtryck och samtidigt förbättra sitt hus. Alla små val kan göra skillnad.

Genom att renovera miljövänligt och alltid använda klimatsmarta material tar vi ett steg närmare klimatmålen. Här är 4 tips på vad du kan göra för att renovera fönster klimatsmart.

 

1. Använd miljövänligt material

Fågelholk med litet fönster

Välj miljövänliga material när du ska bygga och renovera. Det du ska hålla utkik efter är Svanen, FSC och BASTA. Svanen är Nordens officiella miljömärke som granskar varor och tjänsters miljöbelastning under hela livscykeln, från råvara till avfall. FSC är en oberoende internationell medlemsorganisation som verkar för ett ansvarsfullt skogsbruk genom sitt certifieringssystem. BASTA indikerar trygga och giftfria materialval.

Ska du byta fönster? Vi har Svanenmärkta fönster i vårt sortiment. Läs mer och hitta Svanenmärkta fönster här: Elitfönster Harmoni ECO Plus.

 

2. Byt fönster

Vridfönster öppnas

Ett smart och enkelt sätt att minska husets klimatpåverkan är att byta fönster eftersom det minskar värmeförlusterna. Moderna treglasfönster är standard för energieffektiva fönster och har bra isolering. Med energieffektiva fönster kommer husets uppvärmningsbehov att minska. Dessutom minskar kallraset och du får ett behagligare inomhusklimat.

3-glasfönsters stora fördel mot 2-glasfönster är en extra luftspalt mellan glasen som hjälper till att isolera och kraftigt sänka fönstrets U-värde.

Läs mer och se våra fönster.

 

3. Håll koll på U-värdet

Modernt hus med fönster utan spröjs

Enligt Världsnaturfonden står el och värme för en fjärdedel av jordens utsläpp av växthusgaser. Fönster med lågt U-värde minskar husets uppvärmningsbehov vilket gör att du sparar pengar samtidigt som du bidrar till en förbättrad miljö. U-värdet anger hur mycket värme som passerar genom fönstret. Ju lägre U-värde desto bättre för miljön och plånboken.

Med vår energiräknare kan du räkna ut hur mycket du har att tjäna på att byta till energieffektiva fönster med lågt U-värde.

Du hittar energiräknaren här.

 

4. Vänd dig till certifierade företag

Fönster i produktion

När du ska investera i byggmaterial eller tillbehör är det viktigt att se till hela processen och välja att handla hos de företag som aktivt arbetar med miljöfrågan och tar ansvar hela vägen genom produktionen ända ut till återvinning. Vi på Elitfönster och många andra företag är miljöcertifierade enligt ISO 14001, vilket innebär att klimatarbetet sker enligt standard.

 

Sammanfattning:

  • Använd miljövänligt material
  • Byt fönster
  • Håll koll på U-värdet
  • Vänd dig till certifierade företag