Hitta återförsäljare

”Fönster påverkar klimatet – både hemma och globalt.”

Det är knappast förvånande att den mesta värmen i ett äldre hus försvinner ut genom dörrar och fönster. Men genom att välja bra fönster kan man minska energiförlusterna radikalt. Om man till exempel jämför ett fönster från 70-talet med ett modernt Elitfönster är det nya fönstret väldigt mycket mer energieffektivt. Här finns alltså pengar att spara. Men ett modernt fönster ger också klimatvinster på ett globalt plan.

Elitfönster har länge varit ledande inom arbetet med att förbättra isoleringen av fönster. Och mycket har hänt längs vägen. Ett fönster från 70-talet har kanske ett U-värde på 3,0- 3,5.
–Idag ligger våra mest energieffektiva fönster på ett U-värde på 0,8. säger Jonas Hernborg, VD på Elitfönster.

Pengar att spara
Har man gamla fönster lönar det sig alltså att byta ut dem.
–Även om det kostar att byta fönster är det en investering man ganska enkelt kan räkna hem. Det första man märker är att inomhuskomforten ökar genom minskat kallras och bättre bullerdämpning. Sedan märker man att uppvärmningskostnaderna sjunker. Som bonus ökar dessutom värdet på huset, något de flesta mäklare är väl medvetna om, säger Jonas Hernborg.

Vilka fönster behöver du?
Fundera över hur dina fönsterbehov ser ut. Fönster som hjälper till att hålla värmen kvar i huset är förstås viktigt, men det kan också vara angeläget att hålla värmen ute. Har du till exempel stora glaspartier mot söder kan solskyddsglas vara på sin plats. Den stänger effektiv ute värmen och bidrar till en behaglig temperatur inomhus, även under varma, soliga somrar.

Det kan också vara värt att fundera på vilka fönster som behöver vara öppningsbara. Alla kanske inte behöver vara det? Det är ett sätt att hålla nere kostnaderna men ändå få en optimal fönsterlösning med några fönster som går att öppna för att vädra.

Välj ett fönster med lång livslängd
Men att tillverka fönster med god isoleringsförmåga är bara en sida av energieffektiviserandet.
– Vi på Elitfönster har ett genomgripande miljötänk i allt vi gör. Genom att utnyttja materialet fullt ut, återanvända spill och tillverka fönster som håller länge, påverkar vår produktion klimatet och miljön så lite som möjligt. På det viset så ger våra fönster mer till miljön än vad de tar. Att vi dessutom lämnar 30 års garanti på några av våra fönster säger kanske något om hur högt vi siktar, säger Jonas Hernborg.

Klimatvänlighet på köpet
Många av Sveriges villor, radhus och fritidshus som är byggda på 60–70-talen, eller tidigare har fönster med alldeles för höga värmeförluster. Beräkningar visar att 20–30% av värmen försvinner ut genom dörrar och fönster, beroende på hustyp.

–Genom att välja till Comfort Edition när du köper fönster från oss kan du sänka ditt energispill med upp till 30 %. Då får du fönster med lägre U-värde, 0,9 istället för 1,1, dessutom med kondensminskande glas och som även dämpar ljud. Fram till Lucia, den 13 december ingår det utan extra kostnad, avslutar Jonas Hernborg. 

Hitta återförsäljare nära dig

Försäljning av Elitfönsters produkter sker endast via våra återförsäljare. Hos våra återförsäljare får du hjälp med ditt val av fönster. Ett antal av dem har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna fönster.

Sök efter återförsäljare på stad eller
Återförsäljare Återförsäljare med utställning

Vi finns på ett hundratal orter runt om i hela Sverige.

Hitta en återförsäljare nära dig.